You Are Reading

ESTATUES FRANQUISTES AL BORN... I QUÈ?

Tanta polèmica a favor i en contra i jo penso:

1- Llibertat d'expressió. Tot el dret del món a parlar i exposar el què es vulgui allà on es vulgui. Em sembla perfectament legítim exposar estatues i fer esposicions del què siguin a on siguin. Una altra cosa és si, en aquest cas, la mala elecció del lloc ha creat una polèmica que s'ha acabat menjant el suposat objectiu de l'exposició. Per tant, ho veig més com un error tàctic i de comunicació que altre cosa.

2- Una exposició per reflexionar diuen... no sigueu tant paternalistes. Si em vols fer reflexionar sobre la impunitat del franquisme, la memòria històrica, etc... suposo que hagués sigut molt millor buscar una manera que el debat que es generés fós entre els que no volen condemnar el franquisme (PP, Cs i PSOE) i els altres, i en canvi el què ha suscitat és un debat i divisió entre els que sí que volen condemnar el franquisme.

3- Hi ha una altra opció, i és que l'objectiu real no fos fer-nos reflexionar sobre res, sinó iniciar un procés de desacralització del Born 1714. Un procés molt legítim, però al final, si vols reinventar un espai, segur que ho pots fer de forma molt més eficient si t'estalvies una polèmica així.

4- Qui divideix els catalans? Què divideix més, 1714 o 1939? El més curiós del cas és que ambdues divisions no coincideixen i és aquí on podem trobar el quid de la qüestió. Sens dubte a l'independentisme li interessa més el relat de 1714 i la clivella nacional de catalans vs espanyols, la clivella identitària. Però a CSQP i els comuns els interessa més destacar la de democràcia vs feixisme per ressaltar que el problema és de falta de reforma i falta de democràcia, de castes i estructures, però no de sentiments.Comments for this entry

Leave your comment