You Are Reading

La resistència a imaginar-se la revolució del cotxe auto-conduit


Molt es parla del cotxe elèctric, però la revolució de debó serà el cotxe auto-conduït. I és una revolució que està a tocar (deu anys vista) i que canviarà radicalment les nostres vides, el panorama urbà, la mobilitat, les nostres finances familiars, etc. 

El cotxe elèctric pot ser un complement interessant del cotxe auto-conduit, ja que permet reduïr o desgeolocalitzar la contaminació de les ciutats cap a altres zones (si no es fa al mateix temps una aposta real per aconseguir electricitat renovable). També una reducció de soroll. Però aquí acaben els canvis. Els mateixos embussos, el mateix espai desaprofitat en parquings, cotxes ocupant espais públics (al carrer) i privats (garatge de casa), etc... Això no és una revolució, el cotxe elèctric és una millora del sistema que ja tenim. A més a més, tecnològicament el cotxe elèctric està molt més encallat que l'auto-conduït, però això ja és una altra discusió.

El cotxe auto-conduit és realment un game-changer. Jo sempre dic que els meus fills ja no caldrà que es treguin el carnet de conduïr. De fet, segurament ja no tindràn mai un cotxe de propietat. Però encara hi ha molta gent que a) no es creu que això estigui a tocar b) que no entén la revolució que això significarà (si ja estàs convençut de la seva importància, passa directament a l'apartat b)

A: LES REVOLUCIONS DEL COTXE AUTO-CONDUIT

1- La primera revolució del cotxe autoconduït és la de l'espai:

Amb el cotxe autoconduït no cal aparcar al centre de les ciutats, ni tan sols al garatge de casa teva. El més normal serà que els cotxes autoconduits s'en vagin sols a aparcar fòra de la ciutat. Us imagineu una ciutat sense cotxes aparcats? Us imagineu que totes les cases de cop guanyin el garatge com una nova habitació? tots els parquings públics del centre de la ciutat, ja innecesaris, reconvertits en altres coses.... (els arquitectes ja haurien d'estar pensant amb aquesta reconversió). Això és una enorme oportunitat per fer unes ciutats molt més habitables, recoperar espai públic, etc. 

2- La seguretat i les assegurances.

L'índex d'accidents ja és molt menor en cotxes auto-conduits (com els de google i tesla), essent aquests un dels grans riscos dels nostres joves, em sembla impepinable que això serà una altra petita revolució molt beneficiosa. Com que hi haurà menys accidents les assegurances baixaràn. De fet, el què auguro és que de seguida les assegurances dels cotxes autoconduits seràn molt baixes i les assegurances dels cotxes normals pujaràn. D'aquí a 20 anys conduïr un cotxe manualment ens semblarà tant arriscat i forassenyat com deixar fumar en hospitals i escoles.

3- Menys cotxes a les carreteres i carrers

No només es compraràn menys cotxes, tot i que segurament més cars, sinó que hi haurà una gran millora en l'eficiència dels trajectes. S'ha acabat donar voltes buscant aparcament. Els costos dels autobusos públics també es reduiran i podràn adaptar-se molt més fàcilment a les necessitats de transports personalitzades per carrers i horaris gràcies al bigdata.

4- Nous negocis i la mort d'alguns de vells i bruts

Res de gasolineres al centre de la ciutat. Li podràs dir al teu cotxe que et porti una pizza de tal lloc a casa, s'han acabat els repartidors de pizzes a domicili. I la paqueteria? Ho compres a Amazon, i el teu cotxe ho va a buscar al punt de logística acordat i t'ho porta no a casa, sinó on vulguis i quan vulguis. 

5- Quina edat serà la mínima per tenir un cotxe autoconduit?

Perquè un nen de 16 anys no hauria de poder agafar el cotxe autoconduit. Perquè no es pot fer que els nens de 12 anys pugin tenir cotxes autoconduits però limitats per exemple, amb control parental. això és, no poden anar més lluny de 10 km a la rodona, només entre aquestes i aquestes altres hores, o fins i tot, perquè només permetre'ls parar i obrir portes en les zones segures: de casa als pares a casa els avis i a l'escola, a l'academia d'anglès, etc.

6- Aprofitar les nits

Us imagineu com serà un viatge en cotxe on no calgui que ningú condueixi? Disfrutar del paisatge, poder jugar, llegir, fer fotos, ballar, el què podries fer ara en un tren privat... Pq no fer cotxes amb llit? Perquè no agafar el cotxe a les 11 de la nit d'un diverndres després de sopar, us poseu al llit del cotxe veient una peli romàntica mentres creueu la Jonquera i us adormiu abraçats per la E-15 i us lleveu a les 8 a les pistes de Saint Moritz a punt per fer uns croisants de mantega, un cafè i esquiar? 
Hotels de carretera? Hotels en general? Segurament dormir en un cotxe pot ser més barat i aprofites per desplaçar-te. 

5- Sense cotxes de propietat i molt més amortitzats

Després de la casa, la gran inversió familiar és el cotxe. Símbol d'estatus, de lllibertat, etc... això segurament també canviarà. Els cotxes autoconduits permetràn que el renting, lloguer o llicència de cotxes sigui tant eficient i fàcil que segurament s'acabarà imposant. És més, el cotxe auto-conduit podrà ser fàcilment compartit (sharing economy) i així molt més amortitzat. De fet Tesla preveu que durant la nit el teu cotxe pugui fer tasques de transport de mercaderies o fins i tot d'energia (si és elèctric serà una megapila amb rodes) per a rentabilitzar-lo. 

En els pròxims 10 anys no hi ha cap tecnologia que conguem que pugui tenir un impacte tant positiu en la qualitat de vida urbana. 

B) PERQUÈ ENCARA SOU TANT ESCÈPTICS AMB EL COTXE AUTOCONDUÏT?


1- Sovint parlo d'això amb gent molt progressista socialment. Que odien el cotxe o que fins i tot alguns no en tenen. Però quan els dius això diuen que ui... que està molt lluny!!! A veure, la tecnologia ja existeix. Ja tenim cotxes de google i tesla conduint sols per carrers i carreteres americanes.  Llavors et venen a dir que les grans empreses que estan interessades amb el cotxe actual no ho permetràn, etc... Perdoneu, però Google, BMW, Microsoft, Apple, Tesla, Volvo, Uber,etc...  no són grans empreses? Totes les grans empreses de tecnología i totes les grans marques de cotxe estàn treballant amb això a full... realment no veieu que això està al caure? Recordeu què els hi va passar a les discogràfiques quan van fer veure que no passava res amb la tecnología digital? Doncs no patiu que totes les empreses de cotxes están ben sumades al carro de l'autoconducció.

2- El què també flipo és que essent realment tant beneficiós, els governs compromesos amb el medi ambient, progresistes, en fer ciutats més verdes i habitables no estiguin apoiant això. Com ho podrien fer? De moltes maneres, des de donar facilitats a empreses d'aquí, fins a començar a pensar les seves infraestructures en funsió d'això. I a nivell social també. SomMobilitat ja va per aquí, però podrien sortir moltes més inicitives enfocades a donar suport al cotxe auto-conduit. Segurament caldrà adaptar part de la senyalització, millorar la senyalització a les carreteres, etc... però això valdrà molt la pena.

Jo penso que hi ha arguments de pes per dir que en 10 anys això serà una realitat cotidiana. Ara internet ho trobem la mar de normal, però només té 20 anys, i els telèfons intel·ligents en tenen 10. Per tant és imparable. Però si no us ho creieu que això està al caure, amb tots els beneficis que aporta  perquè no ens intentem fer-ho realitat com més aviat millor?


Comments for this entry

Leave your comment