You Are Reading

Representativitats polítiques

Sóc votant d'esquerres però no m'agrada que sovint s'autoerigeixin com els "representants" del poble, de tot el poble, en front d'un suposat i malvat poder economico-financer global/nacional.

Les esquerres no representen el poble ni a Europa, ni a Espanya ni a Catalunya, si fos així guanyarien les eleccions de golejada (i les enquestes), i no és el cas; representen a la gent que votem esquerres i prou. És sorprenent sentir als candidats d'ICV o IU erigir-se com a representants del "carrer", de les masses populars, dels treballadors, etc... gent que no els ha votat ni els pensa votar.

Potser sí que defensen els interessos que ells creuen que deu tenir la major part de "poble" però de moment sembla que el poble no creu que aquests siguin els seus interessos i no els vota. Per això, quan sents al senyor Coscubiela dir que "el catalans volen decidir davant dels mercats financers" un pensa... i si els catalans volen això... perquè no voten partits com el del senyor Coscubiela? Doncs perquè, ho sento molt, la majoria de la gent no vol això!

El mateix passa amb moviments socials com els indignats, sindicats, ecologistes, etc... que sempre diuen representar la majoria i quasi mai ho són. O això diuen les enquestes i les urnes! Entenc les necessitats de retòrica política, però en aquest cas crec que molt sovint les esquerres realment es creuen que tenen aquesta representativitat que els legitima i això diu molt poc de la seva cultura democràtica. És per això que és des de certs sectors de les esquerres que es promou l'abstenció davant la frustració (inexplicable segons ells) de que la gent continuï votant al PPSOE. O que es critiqui el govern, però no la gent que l'ha votat. Un exemple, CIU fa retallades i és criticada per fer-ne, però ningú critica la gent que va votar CIU.

Davant d'aquest panorama, el moviment dels indignats han fet un pas més i han estalbert que el problema és que els partits polítics no representen al poble, que s'han de canviar les normes i a més, com que creuen que els sí que representen al poble, van fer la cagada del bloqueig del Parlament. La realitat és que si ningú votés al PP ni al PSOE les coses canviarien, i segurament canviarien molt, pq el sistema democràtic que tenim permet fer molts canvis, però el problema és que la gent, tossuda, els continua votant.

De ben segur que les dretes també juguen a aquests joc de falces representativitats, però en molt menor mesura, pq el problema de les esquerres és que abans de culpar a la pròpia societat dels problemes que té, culparà a qualsevol altre (poder, rics, financers, partits polítics, mitjans, estructures, etc...). Però la veritat és que aquesta societat té les polítiques i els polítics que ha elegit, i molt sovint les polítiques i els polítics que es mereix!!!

Comments for this entry

Leave your comment